بونسای آپارتمانی ایده ای نسبتاً جدید است اما منشا آن ژاپن نیست. ظاهراً روی آوردن به بونسای آپارتمانی در آلمان آغاز شده و امروزه به سایر کشورهای گسترده شده است. در انگلستان می توان بونسای آپارتمانی را از تمام فروشگاه های گل و گیاه خرید.
تفاوت بونسای باغچه ای با بونسای آپارتمانی
فرق اساسی بونسای باغچه ای و بونسای آپارتمانی آن است که در بونسای آپارتمانی گیاهان بوته ای و غیر خشبی مدنظر هستند. بونساهای آپارتمانی ، در مقایسه با بونسای های باغچه ای ، با شرایط موجود در خانه یا آپارتمان معمولی جورتر هستند و البته این گیاهان را باید در زمستان در داخل اتاق نگهداری کرد تا یخ نزنند. بدین ترتیب می توان آنها را گیاهان آپارتمانی واقعی نامید هرچند در تابستان با آنها مثل بونسای استاندارد رفتار می شود ؛ یعنی ضرورت دارد در تابستان آنها را در محیط خارج از آپارتمان و چند روزی هم در اتاق نگه داشت.
بونسای آپارتمانی
روشن است که آسانترین راه برای داشتن بونسای آپارتمانی خریدن آن از فروشگاه هاست اما با قیمت بالا. اگر فرصت و حوصله داشته باشید ، می توانید دست به کار شوید و خودتان بونسای تولید کنید. ابتدا در گلدان کوچکی نهالی کوچک برویانید یا از گیاه موردنظر قلمه تهیه کنید و در آن بنشانید. وقتی ساقه اصلی آن به ارتفاع دلخواه رسید نوک آن را قیچی کنید. شاخه های پایینی آن را ببرید و نوک ساقه های اطراف تنه ی اصلی را هم تا ارتفاع مشخص قطع کنید تا گیاه حالت بوته ای پیدا کند. دو سال بعد تعویض گلدان ضرورت پیدا میکند و در این موقع ریشهها هم باید هرس شوند. در بهار ، بوته را از گلدان بیرون آورید ، یک سوم ریشه هایش را ببرید و سپس در گلدان بونسای بکارید. در خلال فصل رشد از بریدن نوک شاخههای آن غفلت نکنید. بخش هایی از گیاه را که دوست ندارید ، قطع کنید. با سیم بونسای ، گیاه را به طور دلخواه پرورش دهید و برگ های سوخته بر اثر آفتاب را جدا کنید. هردو سال یکبار باید هرس ریشه و تعویض گلدان را ادامه دهید.
پرورش بونسای های آپارتمانی نیز مانند بونسایهای باغچهای کاری جذاب اما با مشکلاتی همراه است. تامین رطوبت هوا بسیار اهمیت دارد. همچنین باید مراقب بود که خاک گلدانها خشک نشود و محل نگهداری آنها نیز دور از بخاری یا رادیتور شوفاژ باشد. آبیاری مسئله بزرگی است. باید هر روز به گیاهان آب داده شود. هر 4 تا 6 هفته یکبار نیز باید مواد غذایی لازم در اختیار ریشه گیاه گذاشته شود.
روش نگهداری بونسای آپارتمانی
دما
به گرمای متوسط نیاز دارد. هر گیاه در همان دمایی باید باشد که راجع به آن گفته شده است.
نور
بیشتر گیاهان بونسای را باید در جای روشن اما دور از تابش مستقیم آفتاب قرار داد. گرمای تابستان نیز برای آنها زیانآور است.
آب
خاک گلدان ( کمپوست ) را همیشه باید مرطوب نگه داشت ( اما نه اینکه خیس باشد ). از این رو لازم است هر روز به گلدان آب داد. بهتر است از آب سالم ( آب باران یا ولرم لوله کشی ) استفاده شود. بهترین راه ، آب دادن به پای گل است اما استفاده از آبپاش کوچک برای آبیاری از بالا نیز مطلوب خواهد بود.
رطوبت هوا
تامین رطوبت هوای مجاور گیاه حیاتی است. گلدان را روی سینی پر از قطعات سنگ قرار دهید و گاهی به برگ های آن آب بپاشید.
تعویض گلدان
هر دو سال یکبار تعویض گلدان در بهار لازم است. باید کمپوست کهنه و یک سوم ریشه های گیاه را برداشت ، برید ، و کنار گذاشت. گیاه را در همان گلدان بکارید ، اما کمپوست تازه مصرف کنید.